Фортепіано та концертмейстери

«Музика – джерело радості мудрих людей…»

Сунь-Цзи

«Велич мистецтва якнайкраще проявляється в музиці…»

Й.В.Гете

Навчальна дисципліна «Фортепіано» у МФКММ в рамках інших спеціалізацій, бере свій початок у XX ст. ЇЇ виникнення було пов’язане із нагальною необхідністю володіння навичками гри на цьому інструменті усіма студентами коледжу.

ПЦК «Фортепіано та концертмейстерів», на відміну від інших відділів, не дає кваліфікацію в диплом, в цьому його особливість. Але поряд із вивченням основного профілю, кожен студент коледжу осягає дисципліну «Фортепіано», що є невід’ємною частиною становлення справжнього музиканта-професіонала – викладача, виконавця, просвітителя.

Студентам спеціалізацій струнно-смичкові інструменти, духові та ударні інструменти, народні інструменти, музичне мистецтво естради, сольний спів (академічний та естрадний) навчальна дисципліна надається у розмірі 1 навчальної години на тиждень. Студентам відділів «Хорового диригування» та «Теорії музики» надається 2 навчальні години на тиждень, що сприяє більш поглибленому охопленню практичних навичок (гри прикладів із музичної літератури, хорових та оркестрових партитур, тощо), адже фортепіано – це інструмент, що дає великі можливості, завдяки чому музикант розширює діапазон Всесвіту в усіх стильових та жанрових проявах.

Творча історія наших викладачів-концертмейстерів, які блискуче грали з найяскравішими митцями, надзвичайно яскрава:

Грузіна Н.С. – з народним артистом СРСР М. Растроповичем;

Папушенко Н.І. – з заслуженим діячем мистецтв України О.Кедісом,  заслуженою артисткою України І.Бубенко, заслуженим артистом України Д.Гудимою;

Кадиков С.Д. – з народним артистом України, солістом Національної опери М.Ковалем;

Лахновська А.О. – з солісткою оперного театру м.Мадрид Т.Мельниченко, заслуженим артистом України О.Щесняком.

Сьогодні викладачі відділу працюють плідно та успішно, виконуючи найрізноманітніші функції. Вони виступають в якості концертмейстерів для наших студентів, приймають активну участь у проведені концертів, заліків, екзаменів, а також яскраво виступають зі студентами на численних різноманітних фестивалях та конкурсах.